Oferta

"BYCZY RÓG"
Boboszów k. Międzylesia

tel.: 74 812 50 02

e-mail: byczyrog@wp.pl

"BYCZY RÓG"
Boboszów k. Międzylesia

tel.: 74 812 50 02

e-mail: byczyrog@wp.pl

Kontakt

Rezerwacja

Galeria

Nocleg

Restauracja

O nas

HOME

Idealne menu weselne czyli jakie?

Goście, muzyka i jedzenie – to trzy najważniejsze (oprócz Pary Młodej oczywiście) kwestie na każdym weselu. O ile gości wybieramy sami, a najczęściej są to osoby nam najbliższe, muzykę wybiera DJ lub zespół muzyczny, który wynajęliśmy, to co powiedzieć o jedzeniu? Kto ustala menu weselne i jakie powinno ono być? Co należy przy tym wziąć pod uwagę? Przyjrzyjmy się tej kwestii bliżej.

 

Sala weselna

 

Już przy wybieraniu sali weselnej para narzeczeńska powinna zwracać uwagę na menu, jakie na danej sali jest proponowane. Choć zazwyczaj posiłki te można modyfikować i dodawać coś od siebie, już sama propozycja da nam wgląd w ogólny charakter miejsca, w którym chcielibyśmy zorganizować wesele. Czy jest to nowoczesny lokal z menu rodem z najwykwintniejszej restauracji, czy może klimatyczna góralska chata z regionalnymi przysmakami? Określenie naszych oczekiwań i wymagań to kwestia podstawowa pod tym względem. Wiedząc, jaki ma być ogólny temat przewodni, charakter czy motyw wesela, powinniśmy szukać sali, która będzie w stanie nasze oczekiwania spełnić.

 

Goście

 

Bardzo ważne jest, aby menu weselne było dopasowane do gości. Pamiętajmy, że w dużej mierze to właśnie rodzina gości na naszym weselu – a więc także babcie, dziadkowie, ciocie, wujkowie i rodzice. Takie osoby najczęściej mają bardzo tradycyjne wyobrażenie o menu weselnym - rosół i schabowy to podstawa! Mamy jednak także na weselu młodszych gości: naszych rówieśników, a często także dzieci. Musimy pamiętać, aby w menu uwzględnić także pozycje, które im posmakują. No i kwestia najważniejsza - już przy zapraszaniu gości warto zapytać, kto z nich jest na przykład wegetarianinem czy osobą uczuloną na gluten. Nie chcielibyśmy przecież, aby takie osoby na weselu poczuły się pominięte i przy stole uginającym się od różnego rodzaju mięs czy klusek siedziały po prostu głodne.

 

Tradycja czy nowoczesność?

 

Oto dylemat, nad którym łamie sobie głowę wiele Par Młodych - czy postawić na tradycyjne, klasyczne menu weselne, jakie jest bezpiecznym (ale dość pospolitym) wyjściem czy może zaskoczyć wszystkich nowoczesnymi, wyszukanymi daniami? Odpowiedź jest prosta - należy znaleźć złoty środek. Są oczywiście klasyczne potrawy, które naprawdę warto uwzględnić w swoim menu weselnym: rosół, barszcz z krokietem, de volaille czy kluski śląskie to pewniaki, które ze spokojem możemy zaproponować naszym gościom. Wiemy, że taka tradycyjna polska kuchnia podpasuje większości podniebień, a nawet niejadki znajdą zazwyczaj coś dla siebie. Goście lubią jednak próbować nowych rzeczy, a wesele jest do tego idealną okazją! Nie bójmy się więc wpleść w nasze menu nowe, ciekawe potrawy: zupy krem, ryby czy potrawy roślinne. To właśnie one mogą nieraz sprawić, że goście zapamiętają nasze wesele na długo.

 

Jak dogodzić każdemu?

 

Każda Para Młoda chciałaby, by każdy gość wychodził z ich wesela w jak najlepszym nastroju i z głową pełną dobrych wrażeń i pięknych wspomnień. Jeśli chodzi o menu weselne, nie łatwo jest dogodzić każdemu, ale jest kilka sposobów na to, by było to bardziej realne. Jak już wspomnieliśmy wyżej - warto poprzeplatać w menu klasyczne dania kuchni polskiej z nowoczesnymi propozycjami szefa kuchni. Po drugie, bardzo ważne jest, by posiłki oferowane przez salę weselną lub catering były na najwyższym poziomie. Aby to sprawdzić, najlepiej poszukać opinii innych osób, które już z usług danej sali lub firmy korzystały. Nawet najwykwintniejsze danie nie zachwyci naszych gości, jeśli po prostu nie będzie smaczne i dobrze przygotowane. Po trzecie, bardzo dobrym pomysłem są dodatkowe stoły, jakie często możemy dokupić jako opcję dodatkową na sali weselnej. Nie chodzi tu o stoły dla gości, ale stoły z dobrym jedzeniem – a bardziej przekąskami, z których mogą oni skorzystać w dowolnym momencie imprezy weselnej. Obecnie bardzo modne są słodkie stoły, wiejskie stoły, stoły z owocami morza czy nawet stoły sushi. Obecność takiego dodatkowego mini-posiłku może znacząco wpłynąć na zadowolenie naszych gości, którzy z pewnością znajdą w nim coś dla siebie, albo zaspokoją ciekawość.

 

Umiar

 

Na jakiekolwiek menu weselne byśmy się ostatecznie nie zdecydowali, pamiętajmy o jednym – o zachowaniu umiaru. Warto w tej kwestii posłuchać rad doświadczonych kucharzy czy managerów sali weselnej, którzy dobrze wiedzą, ile posiłków czy porcji mięsa będzie wystarczające na daną imprezę. Biorąc pod uwagę ilość i wielkość posiłków warto też rozważyć to, o której godzinie rozpocznie się wesele. Oczywiście nie chcemy, aby ktokolwiek był głodny. Ale zarzucanie gości gorącymi posiłkami co półtorej godziny może sprawić, że bardzo szybko staną się ociężali, ospali i nie będą mieli siły do zabawy. Niektórzy mogą nawet zbyt szybko opuścić imprezę ze względu na złe samopoczucie czy problemy z żołądkiem. Tego byśmy na pewno nie chcieli! Dlatego, zamiast inwestować w ogromną ilość gorących dań, warto skupić się bardziej na przystawkach, sałatkach czy deserach, aby menu weselne było w miarę lekkie, a przy tym pożywne i jak najbardziej urozmaicone.

14 grudnia 2020

Wstecz

"BYCZY RÓG"

Boboszów k. Międzylesia

tel.: 74 812 50 02

e-mail: byczyrog@wp.pl

Moreno Band zespół muzyczny

Copyright 2016-2021 (C) by Wojciech Nowak & Jacek Bruś  All rights reserved

Korzystaliśmy z subwencji finansowej Polskiego Funduszu Rozwoju